...doa.....


14 ogos1987 :4 ramadhan1431H..Segala puji bagi Allah Tuhan Seru Sekelian Alam, Selawat dan Salam Untuk Nabi Muhammad saw, Ahli Keluarganya dan Sahabat-sahabatnya.

Terima kasih ya Allah untuk usia yang telah Engkau berikan. Terima kasih juga untuk setiap rezeki yang Engkau kurniakan. Terima kasih juga untuk setiap cobaan yang Engkau turunkan. Terima kasih untuk bakat dan ilham yang Engkau anugerahkan. Terima kasih kerana keluarga bahagia yang Engkau amanahkan. Sesungguhnya terlalu banyak yang telah Engkau berikan kepadaku…. Tetapi terlalu sedikit pengabdianku terhadap-Mu

Engkau tetap menerima walaupun terkadang aku alpa, aku lupa. Aku silap dan khilaf menafsir makna setiap kurniaan dan dugaan. Namun begitu besarnya kasih-Mu….Engkau tetap melindungiku walaupun terkadang aku kalut merunggut ketika saat-saat lemahku datang. Aku tak pernah menafikan hak-Mu sebagai Khaliq walaupun terkadang terbuai dengan kesedihan yang amat perit.

Ampunkan aku ya Allah apabila aku merintih nasibku di hadapan-Mu, kepada siapa lagi harus aku mengadu? Aku tidak pernah menyesali kewujudanku ini ya Allah… namun aku hanya hamba-Mu yang dhaif dan lemah. Adakalanya aku kurang kesabaran. Ada masanya aku goyah keimanan. Ada masanya aku terikut bisikan syaitan. Namun dengan limpah kasih sayang-Mu, Engkau menarikku kembali jauh daripada kesesatan.

….. aku ingin lebih dekat pada-Mu ya Rahman. Dalam usia yang makin jauh ini…. Aku ingin lebih merindui-Mu ya Rahiim. Dalam meniti usia ini aku ingin selaku mengabdikan diri sekudusnya terhadap-Mu. Dalam usia ini yang aku inginkan hanyalah ketenangan, kekusyukan beribadah, segala kesederhanaan dan kerendahan hati tanpa berhenti menghulur kasih kepada yang sudi.

Ya Muhaimin…Pimpinanlah tangan hamba-Mu ini.. pimpinanlah hati hamba-Mu ini akan sentiasa berpijak ke atas jalan kebenaran.

Ya Al Quddus… sebagai hamba-Mu yang hina dina, aku takkan mungkin mencapai sempurna, tapi kasihanilah aku… bimbinglah aku sentiasa agar aku mampu meniti Titian Silatulmustakim-Mu dengan tenang dan mudah tanpa cela.

Ya Al Hakim…berilah aku kekuatan dan semangat serta ilham agar aku mampu terus membimbing anak-anak muridku yang sangat dahagiakan ilmu. Berikanlah aku keikhlasan yang jitu agar dapat aku mencurahkan ilmu yang engkau kurniakan kepada anak-anak didikku supaya lahir generasi masa depan yang terus mendokong perintah-Mu… Berilah aku kesabaran dalam menangani karenah generasi muda yang sangat mencabar keimanan dan kesabaranku… hulurkanlah aku kebijaksanaan agar aku mampu memacu kalam keinsanan hingga tiba masanya Engkau menjemputku pergi.

Ya Allah…Sesungguhnya kematian itu benar…. Alam kubur itu benar…..Hari Pembalasan itu juga benar….Hari ini, semakin hampir aku kepada Alam Kematian…. Semakin dekat aku dengan Alam Kubur… semakin takut aku terhadap Hari Pembalasan… izinkan aku dalam usia yang semakin sedikit ini aku mengaut sebanyaknya himpunan pahala, untuk ku jadikan bekalan kehidupan yang tiada penghujungnya nanti.
Dengan rahmatMu ya Allah
..kau pertemukan kami..maka satukanlah hati kami..titipkanlah rindu antara kami..mekarlah cinta antara kami..lantas peliharalah kami Ya Allah dari bisikan iblis yang datang menggoda..agar kami sentiasa teguh dalam syariat agama...


ya Rahim...
permudahkanlah jalan jodoh kami
serta permurahkan rezeki kami
jadikanlah kami antara pasangan yang yang bersyukur
dengan rahmatMu ya Allah
lagi sinarilah hati kami dengan nur iman yang bergemerlapan
agar kami tidak hanyut dalam godaan dunia
yang hanya pinjaman semata-mata
Aku ingin menjadi anak, ibu, isteri dan muaalim yang solehah..

4 Ramadhan1431H~14ogos20104 Ramdhan 1431 H :alhamdulillah...genap 20+3.....:) masih dipanjang umur utk menikmati Ramadhan mubarak...semoga dirahmati Allah selalu...syukran buat...., sahabat2 semua..akak2..adik2 atas ucapan dan doa...moga dalam limpah kurniaNya....insyaAllah..

syukran...tq..jazakillahukhairan kathira atas doa yang tidak putus dari kalian...

doa kalian agar dipanjang umur~dimurahkan rezaki~dan dipermudahkan segala-galanya~

Buat ma dan abah....,tiada yg lebih indah dari mengetahui diriku adalah milik kalian..darah yg mengalir dalam tubuh along adalah dari kalian..tiada ucapan penghargaan mahupun hadiah yg setanding utk diberikan namun doa untuk ma dan abah..along kirimkan..setiap pesanan yg diberikan akan sentisa menjadi bekal menjalani hidup ini..moga keluarga yg dibina menjadi hadiah yg paling berharga buat kita semua..amin..insyaAllah
saat ini....ku merenung sejenak.....

"Bertambah usia, bererti berkurang jangka hidup di dunia."

melewati tarikh lahir dengn mengingati kematian yg semakin hampir..sangat-sangat hampir…

Ulang tahun kelahiran. sinonimnya,BerTambah tahun….

Apapun namanya, apapun makna asalnya,…

letaknya tetaplah sangat dekat dengan awal kelahiran dan akhir kematian…maksudnya kita kembali kepada pencipta..(awal kelahiran dr pencipta,akhirnya kembali kpdNYA)


Sebuah hadis Nabi s.a.w yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a, bahwa Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya :

" Bahawa malaikat maut meperhatikan wajah manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang gelak-ketawa. Maka berkata Izrail : Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah Taala untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berhura-hura dan bergelak-tawa."
(sumber:i luv islam)