perancanganNya yang terbaik


"Sekiranya kita telah bertemu dengan seorang insan yang amat mulia sebagai teman dalam hidup kita, janganlah lepaskannya kerana kita tidak tahu bilakah pula kita akan bertemu dengan insan yang seumpamanya."

“Ingin ku miliki seluruh cintaNya dan sepenuh hati menghulurkan kasih padaNya. Tetapi ku bimbang pesona yang maya akan menjadi penghalang rindu kepadaNya.”

“Ya Allah, jika dia benar untukku dekatkanlah hatinya dengan hatiku. Jika dia bukan milikku, damaikanlah hatiku dengan ketentuan-Mu” -Dehearty-


“Cinta yang ku lafaz bukanlah cinta gurauan, kasih yang ku damba bukanlah kasih igauan.
Seikhlas hati ku semaikan benih kasih sayang moga kekal menyinar dalam keredhaan” –Dehearty-

Seandainya tercatat dia milikku
Seandainya tercatat dia untukku
Dekatkanlah daku bermesra padu
Bahagia sentiasa setiap waktu –Dehearty-

Namun ku tahu ada hikmahnya, setiap segala yang menimpa diri
Kuserahkan segala padaMu Tuhan, yang berkuasa jua mencipta
Kerana engkau Maha Mengetahui segala apa yang terbuku di hati –Dehearty-

acar timun

ulam / sayur semalam : acar timun :)

nikmat makan tu ada bila ada ulam / sayur yang boleh dimakan ....

~beli bahan kat pkns : timun batang + kubis + .....

balik je bilik terus buat~ terlebih seronok semalam ..... sebab 2 paper dah lepas.... tinggal satu paper lagi~ dan juga sebab ................ ( biarlah rahsia ) yang penting tak kacau orang :)

jom buat acar timun.... kalau ikutkan ni antara 'my favourite' sebab sayur ni senang je dan tak perlu nak goreng-goreng.... confirm tak ada kolestrol.....

sesiapa yang tak pernah buat / makan acar timun.. bolehlah cuba buat.... pejam mata pun boleh buat.... opss..jangan ..nanti luka tangan..... :)

just need to buy :
timun batang + kubis + sedikit cuka + cili + gula + garam + 'carrot' + bawang besar ....

potong kemudian gaul jer :)

ulam~kubis bunga

kubis bunga~ sangat sedap dimakan mentah..buat ulam... thumbs up to my rumate...
bila lunch / dinner mesti ada ulam ~ tak kisahlah.. timun batang ke bunga kubis ke.. kalau tak ada ulam terasa sangat kurang perisa... yang penting... makan perlulah seimbang.. cukup 1 pakej ~ karbohidrat + protein + vitamin + .... mesti ada.... diet yang sihat.. :) bukannya susah kan..

~try to follow~

jom berkenalan dengan kubis bunga...

Kubis bunga berasal dari kawasan Eropa, Mediteran dan Asia Tengah. Kubis bunga merupakan tanaman dataran tinggi atau pegunungan atau pegunungan cocok tumbuh di daerah sejuk selama masa pertumbuhannya dan dapat ditemukan pada ketinggian lebih dari 600 m dpl.
Bunganya padat, tebal dan tersusun dari rangkaian bunga-bunga kecil bertangkai pendek. Bunga membentuk bagian yang padat berwarna putih atau putih kekuningan,diameternya dapat mencapai 30 cm. Untuk menghindari kerusakan bunga dan menjaga supaya bunga kubis tetap putih, 2-3 minggu sebelum panen daun-daun muda bagian bawah diikat ke arah bunga sehingga berfungsi sebagai pelindung. Kubis bunga dipanen setelah 90-120 hari sejak ditanam.

Sifat dan Khasiat
Kubis bunga berkhasiat sebagai obat penenang dan antikanker

Kubis bunga mengandung air, protein, lemak, karbihidrat, serat, kalsium, fosfor, besi, natrium, kalium, vitamin (A, C, serta sejumlah kecil tiamin, riboflavin dan niacin). Selain itu juga mengandung senyawa sianohidroksibutena (CHB), sulfran dan iberin yang merangsang pembentukan glutation. kandungan zat yang berkhasiat, yaitu sulforafan dapat mencegah penyakit kanser.


Kubis bunga digunakan untuk mengatasi:
  • Sakit kepala
  • Gelisah (ansietas), stres
  • Gangguan sirkulasi, dan
  • Kanser

Sediakan 25-30g kubis bunga segar. kubis bunga ini dapat dikukus, ditumis atau dimasak sebagai sayuran ( buat sayur air ).

Kubis bunga dapat dimakan begitu aje...


~sweet sour~


bismillahirrahmanirrahim...

~dari kamar sepi~macam tak berpenghuni.almaklumlah..ada yang dah habis 'exam' ada yang dalam 'gap' tunggu last paper...15 hb ni...tak sabar nak balik rumah..balik beraya ngan family dan mungkihkah ada surprise?................. ehm wait and see what gonna be happen.... :)

sebenarnya baru jer tylips menghabiskan n0vel SWEET SOUR......sweet sngt :) tapi sour pun ada sikit :( ..... biasalah lumrah kehidupan ....kekadang kita 'happy' kekadang rasa sedih ...... sebab kita ada perasaan sebab itulah kita merasa..... SWEET SOUR ~ tulips bukannya kaki novel tapi seronok bila baca perjalanan hidup dan bolehlah ambik pengalaman dan ada gak yang perlu jadikan sempadan.. ~ onak duri ranjau kehidupan yang pelbagai .............. apa pun kita jangn terlalu meletakkan kepercayaan yang tinggi sangat kat seseorang~mungkin cukuplah bila kita menjadi orang yang dipercayai... if i ask why..? ...mungkin orang yang kita percaya akan buat 'something' yang menghilangkan kepercayaan kita kat dia.........masa tu mungkin kita akan rasa 'down' yang amat sangt..............tapi kita kena ingat padaNya tempat kita mengadu...

~trust urself before u trust someone else~

macam ada pengalamn je~ truly.....................deeply from my heart...

mestilah ada kan.... seseorang yang kita percaya dah menghilangkan kepercayaan.... ( close story) sebab tu kisah-kisah silam yang mesti jadikan sempadan....

jangan dibazirkan juraian manik jernih ~ itulah ujian .... kita mesti tabah walau apa jua keadaan.. tutup buku lama ~ buka kitab baru.......

from now~ keep smiling alwayz............. :)

and remember everything happen for a good reson............yes... good reason :) .....