~perap ayam/daging~

salam mawaddah wa rahmat buat pelawat seindah mawar berduri...... bagi yang nak be'rehlah' sesama ahli kelas ke persatuan ke batch ke.......boleh cuba sendiri~ just simple and save budget..
thanks to 'tuan resepi' :)


bahan-bahan :

4 ekor ayam / 5 kg daging

bahan utk perap :

bawang merah + 2 labu bawang putih + 6 batang serai + serbuk jintan manis + serbuk jintan putih + serbuk kunyit + garam + gula melaka + cili giling

cara-cara :

1 gaul serbuk kunyit hingga kekuningan
2'blend' bawang putih + bawang besar ~ kemudian tapis blend serai ( guna air tapisan bawang ) ~ kemudian tapis
3 gaul ayam dengan bawang dan serai yang dah ditapis
4 masukkan serbuk jintan manis putih + garam + gula melaka + cili giling

gaul hingga rata dan sebati..................siap....

*jangan guna air tapisan
*ayam lebih lembut bila kita perap tempoh masa yag lama ( semalaman )

0 comments: